NTP-MKÖ-13-086 számú project


NÓGRÁD "VARÁZSLATOS" VILÁGA

NTP-MKÖ-13-086

Iskolánk, a SÁIK Dornyay Béla Tagiskolája NÓGRÁD "VARÁZSLATOS" VILÁGA címmel 500.000,- Ft támogatást nyert a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett, „A magyar kulturális örökség megőrzését, a hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” pályázatán. Csodálatos két napot töltöttünk el a természetjáró-, történelem- és népismeret szakkör tagjaival, Nógrád megye látványban, hagyományban gazdag tájain.
A kirándulás első napján megcsodálhattuk a Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon festői szépségű, természetvédelmi területet, a Páris patak szurdokvölgyét. Balassagyarmaton meglátogattuk a Palóc Múzeumot, majd Horpácson a Mikszáth-kúriát. Baksáné Marika tanárnő ízelítőt adott Mikszáth Kálmán humoros hangvételéből, A bágyi csoda c. novellát választotta felolvasásra, amivel nagy sikert aratott. Utunk Csesztvére vezetett tovább. Az emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A hangtúrás tárlatvezetés elnyerte a gyermekek tetszését. A múzeumlátogatást egy rögtönzött színdarabbal zárta a kis csoport: részletet adtak elő tanulóink Az ember tragédiájából.
A második napon Szécsényben kezdtük el a barangolást a Kubinyi Ferenc Múzeumban, ami 1973 óta a felújított Forgách-kastélyban működik. Ha már a városban jártunk, megnéztük a 18. században épült barokk stílusú tűztornyot, ami a hazánk valódi ferde tornya. A rendkívüli történelemórán - amit Alberti Zsolti bácsi tartott-, a helyszínen halhattunk az 1705. szeptember 12-én megtartott Szécsényi országgyűlésről.
A következő állomás a hagyományokban bővelkedő Hollókő volt. A Régi Fazekasházban először ismerkedtek a gyerekek a régi népi mesterségekkel. Mindenki nemezelt, mézeskalácsot díszített, és korongozott. Az elkészült kézműves darabokat örömmel vitték haza ajándékba. Sajnos a várba felújítás miatt nem tudtunk bemenni, azonban annál érdekesebb rendkívüli történelemórán vehettünk részt Polgár Péter segítségével. A Szent László Vitézei Egyesület és kis segítői a középkort, azon belül is az Árpád-házi időszakot idézték meg korabeli viseletben és fegyverekkel. Bemutatójuk után egy igazán érdekes és izgalmas várjátékban volt részünk, amiben jól elfáradt tanuló, pedagógus és a vendéglátó is egyaránt.
Kirándulásunk utolsó állomása Pásztó volt. A Pásztói Múzeum, a Kolostor, az Oskolamester háza és a Csohány Kálmán Galéria is sok érdekes látnivalót tartogatott a minden érdekes információra éhes diák számára.

Berze Marianna

Nógrád varázslatos világa (PDF)